Nadohvat ruke 380 miliona evra

Bez autora
Sep 01 2010

Misija MMF je sa Srbijom uspešno završila pregovore o petoj reviziji stendbaj aranžmana. Potvrda naših dogovora očekuje se na sednici Borda direktora Fonda koji je planiran za 27. septembar, posle čega će Srbija biti u prilici da povuče novu ratu od 380 miliona evra ugovorenog kredita.Jedini preduslov za pozitivnu ocenu Borda je da se usaglašeni Zakon o fiskalnoj odgovornosti odmah uputi Skupštini na usvajanje. Međutim, upozoreno je i da će ova, ali i naredna godina biti teška za građane Srbije, jer se očekuje spor privredni oporavak i rast nezaposlenosti.

Nadohvat ruke 380 miliona evraMisija MMF je sa Srbijom uspešno završila pregovore o petoj reviziji stendbaj aranžmana.

Potvrda naših dogovora očekuje se na sednici Borda direktora Fonda koji je planiran za 27. septembar, posle čega će Srbija biti u prilici da povuče novu ratu od 380 miliona evra ugovorenog kredita - rekao je u sredu, predstavljajući rezultate dvonedeljnih razgovora u Beogradu, šef Misije Fonda Albert Jeger.

- Jedini preduslov za pozitivnu ocenu Borda je da se usaglašeni Zakon o fiskalnoj odgovornosti odmah uputi Skupštini na usvajanje.

Jeger je, međutim, upozorio i da će ova, ali i naredna godina biti teška za građane Srbije, jer se očekuje spor privredni oporavak i rast nezaposlenosti.

Pravdajući odluku da, ipak, pre ranije utvrđenog roka Misija odobri odrmzavanje zarada u javnom sektoru i penzija, Jeger je istakao da je “bilo potrebno pronaći ravnotežu između visokog budžetskog deficita Srbije i činjenice da je, od odluke o zamrzavanju primanja, značajno poskupela hrana”.

- Zbog toga je odmrzavanje pomereno sa aprila na januar, pri čemu će jednokratna pomoć planirana za januar biti ukinuta, a povećanje plata i penzija od 1. januara 2011. godine stvoriće dodatne troškove od četiri do pet milijardi dinara - zaključio je Jeger.

Glavni način za dogovoreno povećanje potrošnje biće preraspodela sredstava nastalih usled nižeg izvršenja rashoda od planiranih, od oko šest milijardi dinara, jer su dodatni prihodi budžeta samo dve milijarde dinara.

- Dodatni zahtevi za potrošnju na nivou od oko deset milijardi dinara dolaze iz Ministarstva ekonomije, zatim se odnose na povećanje jednokratne pomoći penzionerima i više poljoprivredne subvencije, tako da će Vlada morati da odluči šta su joj prioriteti i da rasporedi raspoloživa sredstva - konstatovao je Jeger.

Ministarka finansija Diana Dragutinović podsetila je da će se plate u javnom sektoru i penzije u narednoj godini usklađivati po ranije utvrđenoj formuli tri puta - u januaru, aprilu i oktobru. U januaru će biti uvećane za šestomesečnu inflaciju, u aprilu za tromesečnu inflaciju plus polovinu rasta BDP, a u oktobru, opet, za šestomesečnu inflaciju.

- Ukupna javna potrošnja u ovoj godini, i pored novih rashoda, neće menjati, već će se samo, rebalansom, izvršiti druga preraspodela. Za pokriće utvrđenog manjka iskoristiće se novac sa deviznog računa države, zatim krediti Evropske unije, Svetske banke, kao i novac od prodaje državnih zapisa - rekla je ministarka.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić podsetio je da je sa MMF dogovoreno da se do sredine oktobra penzionerima čija su primanja manja od 20.500 dinara isplati jednokratna pomoć od 5.000 dinara, a da se traži mogućnost da tu pomoć dobiju i oni čije su penzije manje od 30.000 dinara.

Odsutan

Kako je ovih dana i najavljivao, potpredsednik Blade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić nije se u sredu pojavio na predstavljanju rezultata pregovora o petoj reviziji aranžmana sa MMF.

Razlog za “ignorisanje” kolega iz pregovora leži, kako je rekao, u činjenici da je samo delimično zadovoljan rezultatima koje je ostvario srpski tim i da je bilo bolje da su plate u javnom sektoru i penzije odmrznute već u oktobru ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik